De Sociëteit

De Bredase Sociëteit ´t Turfschip is een vereniging, opgericht op 9 maart 1954. Het eigen pand Wilhelminapark 19, op loopafstand van het centrum van Breda, geeft uitzicht op het park en in de omgeving is voldoende parkeergelegenheid. De sociëteit beschikt over professionele bediening van een gerenommeerde Bredase cateraar.

De overkoepelende vereniging van Sociëteit ’t Turfschip telt leden die puur lid zijn van de sociëteit en een groot deel van de leden heeft zich daarnaast verenigd in een aantal genootschappen. Op het moment zijn dat: De Gulden Rijders van de Baronie, Vantage, Vrouwen in Breda, Heerensociëteit de Breede Aose anno 2003, Salon 2012, Truce en NCW-Studieclub Breda10.
Als vereniging biedt de sociëteit haar leden een warme omgeving voor contact met gelijkgestemden, maar ook wat meer te doen dan af en toe onder het genot van een hapje en\of drankje elkaar te ontmoeten.

Alle leden van de sociëteit kunnen:

  • Altijd gebruik maken van, en mensen introduceren tijdens, de inloop activiteiten en evenementen. Dit zijn onder meer de inloop borrel op elke 1e vrijdag van de maand van 17:00 tot 19:00.
  • Kostenloos gebruik maken van de ruimte op tijden dat deze niet gebruikt wordt voor andere activiteiten. Wij nodigen onze leden uit om met medeleden/introducees voor diners, recepties, presentaties, borrels, etc. zoveel mogelijk gebruik te maken van de zaal. Dit kan voor zowel prive als zakelijke activiteiten.
  • Aanwezig zijn bij de sociëteitsactiviteiten en -evenementen (lezing, receptie, feest, zomer BBQ, haringhappen, comedynight, golf)

De sociëteit nodigt haar leden ook uit tot het initiëren van activiteiten zoals een wijntafel, beleggingsclubs en andere specifieke evenementen. De vereniging biedt haar leden graag de ruimte en de gelegenheid hiervoor.

Voor toetreding tot de sociëteit als lid of met een aantal leden kan informatie worden ingewonnen via het secretariaat. Clubs die meerdere keren per jaar bijeenkomen kunnen via het secretariaat informatie inwinnen over de mogelijkheden.

De historie van de sociëteit

In 1954 is op initiatief van een aantal Bredase burgers en officieren de Bredase Sociëteit ´t Turfschip opgericht. De Sociëteit is als Herensociëteit opgericht, doch al na enkele jaren is dit exclusieve karakter verlaten. Er waren in die tijd wel regelmatig borrels met militairen en burgers, om en om in een officiersmess en een restaurant, doch men miste een vaste locatie waar men regelmatig bijeen kon komen. Een klein groepje bestaande uit de heren Dr. D. van Hilten, de Heer Sliepen en Majoor E.A.P. Asselbergs heeft toen het initiatief genomen een sociëteit op te richten. De doelstelling werd: “het bevorderen van het onderling maatschappelijk contact en gezellig verkeer van haar leden”.

Op 14 mei 1954 is de Sociëteit ´t Turfschip door burgemeester C.N.M. Kortmann officieel geopend.

Men gaat op zoek naar een vaste locatie. De eerste locatie is ´t Zuid op de Grote Markt. Dat is overigens geen toeval, aangezien het gebouw eerder al heeft gehuisvest de vóór 1780 opgerichte Grote Sociëteit, vanaf 1838 de Officiers Sociëteit en tot het einde van de Eerste Wereld Oorlog, de Cadetten Sociëteit.

Het gastenboek laat vele exotische namen zien uit heel Europa zoals hoge militairen uit Turkije, industriëlen uit Frankrijk, Duitsland en Amerika. Ook komt men er vele bekende Bredase namen tegen van industriëlen van de Machinefabriek Breda, Kwatta, Etna, enz.

Na de brand in ´t Zuid heeft de Bredase Sociëteit ´t Turfschip op verschillende plaatsen onderdak gevonden, onder andere in Het Wapen van Nassau aan de Prinsenkade, het Turfschip op het Chasséveld, Hotel de Kroon en De Toerist. Vanaf 1993 zit de sociëteit in haar eigen gebouw, Wilhelminapark 19.